Mi már régóta tudjuk, hogy az adat az új olaj

Milyen az igazi álomügyfél egy PR cég számára? Fiatalos, trendi, és van egy ütős sztorija, amire mindenki felkapja a fejét. A budapesti székhelyű Starschema Kft. pont ilyen. Mi az ő sztorija?

Az, hogy a világ legnagyobb vállalatai egymásnak adják az irodája kilincsét, a cég ugyanis olyan óriásoknak dolgozik, mint az Apple, a Facebook, a Netflix, a Pepsi vagy a Walt Disney.

A Starschema jelenleg hazánk piacvezető big data és üzleti intelligencia szolgáltatásokat nyújtó vállalkozása. A céget 2006-ban alapította néhány szabadúszó informatikai tanácsadó. Eleinte főleg hagyományos üzletiintelligencia-projektek kivitelezésén dolgoztak, majd az akkortájt megjelenő alternatív adatfeldolgozási módszerek felé fordult érdeklődésük, és az elsők között sajátítottak el új technológiákat. Miután megoldottak pár nehéz feladatot, a referenciák birtokában arra törekedtek, hogy leendő megrendelőik hasonlóan komplex problémákkal keressék meg őket.

2013 volt a fordulópont, a magyar adattudósok ekkor vetették meg a lábukat az amerikai piacon, és ekkor tettek szert olyan ügyfelekre, mint az Apple, a Facebook vagy a Netflix.

Árbevételük azóta meredeken emelkedik, tavaly átlépték a 3 milliárd forintos határt, alkalmazottaik száma pedig a többszörösére nőtt.

A cég növekedésének azonban megvannak a korlátai. A legfőbb gondot az országot sújtó informatikushiány jelenti: évről-évre egyre nehezebb megfelelő tapasztalattal és képzettséggel rendelkező szakembereket találni. A Starschema többféle módon próbálja megoldani a problémát. Egyrészt olyan egyetemekkel és főiskolákkal alakított és alakít ki együttműködést, ahol valamilyen formában adattudósokat képeznek. Ez elsősorban a cég szakértői által tartott rendszeres előadások és interaktív bemutatók révén valósul meg, de van példa szakdolgozati esettanulmányok kidolgozásának támogatására és gyakornoki programokra is. Másrészt igyekszik minél jobban felhívni magára a figyelmet.

Mi ehhez nyújtunk támogatást.

A két fél közötti együttműködés 2016-ban kezdődött. A magyar adattudósok olyan partnert kerestek, aki hozzájárul a Starschema brand erősítéséhez és ismertségének növeléséhez. A legfőbb cél az volt, hogy a cég egy vonzó, sikerorientált, nagy nemzetközi klienseket felmutató, egyedülálló perspektívával és növekedési kilátásokkal rendelkező munkahelyként jelenjen meg a potenciális munkavállalók előtt.

A Divine Messenger Kft. egy komplett PR stratégiát és cselekvési tervet dolgozott ki új ügyfele számára. Az erre épülő közös munka az elmúlt három évben több kézzelfogható eredményt hozott:

  • A Starschema ismertsége – elsősorban az intenzív sajtókommunikációs tevékenységnek köszönhetően – jelentős mértékben nőtt.
  • A cég a köztudatba került: már nem csak néhány szakújságíró és a szűk szakmai kör tud a létezéséről.
  • Az alkalmazottak száma folyamatosan emelkedik, ezért a növekvő volumenű tengerentúli és a hazai megrendelések teljesítéséhez szükséges erőforrás rendelkezésre áll.
  • A cég tevékenysége, eredményei a szakma és az ágazat irányítóinak elismerését is kivívták. Erre példa, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium 2016. évi Informatikai Innovációs Díját a Starschema Kft. képviselője vehette át az Országgyűlés épületében.
  • Ezek az eredmények a befektetők számára is meggyőzők voltak. A további fejlődés megalapozása érdekében 2018 februárjában a PortfoLion Regionális Magántőke Alap 5 millió dolláros befektetést biztosított a Starschema részére.

A sikertörténet folytatódik. A magyar vállalkozás a tőkeinjekciót elsősorban üzleti tevékenységének szélesítésére és nemzetközi terjeszkedésre, ezen belül is főként észak-amerikai jelenlétének erősítésére használta fel: ebből a forrásból finanszírozta washingtoni irodájának megnyitását és egy San Francisco-i üzleti intelligencia tanácsadócég felvásárlását.

A Starschema gazdasági sikerei, új ügyfelei, izgalmas projektjei és úttörő informatikai fejlesztései kiapadhatatlan forrást biztosítanak a sajtót és a szélesebb közvéleményt érdeklő témákhoz.

Ha valakit bővebben érdekel a cég, itt érdemes körülnézni: https://starschema.com/

Kapcsolat

  • Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.